Veelgestelde vragen over reisverzekeringen

Veelgestelde vragen

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht. Een juridisch geschil is echter zeer vervelend. De kosten van juridische bijstand van een advocaat of jurist kunnen, zoals je misschien wel weet, erg hoog oplopen. Met een reisverzekering worden deze kosten vergoed.

 

Heb ik een eigen risico?

Bij de meeste reisverzekeringen geldt geen eigen risico. Dit verschilt echter per verzekeraar en per type zaak waarmee je te maken krijgt. In onze vergelijkingstabel kun je alle rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken die wél en géén eigen risico hanteren. In de polisvoorwaarden of verzekeringskaart van de verzekeraar die je kiest vind je gedetailleerde informatie m.b.t. het eigen risico.

 

Is er een wachttijd van toepassing?

De wachttijd die van toepassing is verschilt sterk per verzekeraar. In onze vergelijkingstabel vind je onder iedere verzekeraar een beschrijving van de wachttijd die van toepassing is. De wachttijd kan namelijk per geschil/zaak verschillen. Op de homepage kun je reisverzekeringen vergelijken en een indicatie van de wachttijd krijgen.

 

Is echtscheiding bemiddeling standaard meeverzekerd bij een reisverzekering?

Echtscheiding bemiddeling of ‘’echtscheiding mediation’’ is niet altijd standaard meeverzekerd bij een reisverzekering. Vaak valt dit onder de module ‘’fiscaal & vermogen’’. In onze vergelijkingstabel kun je eenvoudig de module ‘’ fiscaal & vermogen’’ selecteren. De voorwaarden hiervoor verschillen per verzekeraar. Zo kan het voorkomen dat er een bepaalde wachttijd van toepassing is. Om achter de specifieke voorwaarden te komen kun de je polisvoorwaarden of verzekeringskaart van de verzekeraar raadplegen.

 

Ik ga een reisverzekering afsluiten; Kan ik vervolgens voor ieder geschil zomaar een rechtszaak starten?

Over het algemeen maakt de verzekeraar de beslissing om een rechtszaak te starten bij een vermeend geschil. Je kan er dus niet van uit gaan dat je voor iedere kwestie zomaar zelf een rechtszaak kunt starten.

 

Is mijn gezin automatisch meeverzekerd als ik reisverzekering afsluit?

Bij het afsluiten van een reisverzekering heb je de keuze om je gezinssituatie te selecteren. Je hebt doorgaans 4 keuzes:

  • Alleenstaande zonder kinderen
  • Alleen met kinderen
  • Gezin zonder kinderen
  • Gezin met kinderen

Via onze website kun je reisverzekering vergelijken op basis van je gezinssituatie.

 

Ik heb geen auto. Heeft de module ‘’verkeer’’ dan nog zin om af te sluiten?

Met de module ‘’Verkeer’’ kun je juridische bijstand krijgen bij conflicten die ontstaan tijdens deelname aan het verkeer. Je neemt ook deel aan het verkeer als je fietst, de bus pakt of zelfs als voetganger de straat op gaat. De dekking ‘’verkeer’’ geldt dus niet enkel voor automobilisten.

 

Wanneer is een annuleringsverzekering nou aan te raden?

Bij een annuleringsverzekering betaalt de verzekeraar de reissom deels of in zijn geheel terug als de vakantie door persoonlijke of onvoorziene redenen niet door kan gaan, of zal moeten worden afgebroken. Ga je op een ‘’goedkope’’ reis, dan is het wellicht verstandiger om het risico zelf te dragen. Ga je op een verre en/of dure reis, of ga je voor een langere periode weg, dan is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten.

 

Tot wanneer kan ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Er zijn hier geen officiële regels voor en dit scheelt ook vaak per verzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 7-14 dagen na aankoop van een reis.

 

Wat als mijn reisgenoot niet meer kan reizen, ben ik dan ook gedekt?

Het kan natuurlijk voorkomen dat degene waarmee jij samen op reis zou gaan, niet meer kan of mag reizen. Wij kunnen ons voorstellen dat je dan liever een andere keer alsnog samen gaat. Maar ben je hier nou voor gedekt met een annuleringsverzekering? Als jullie samen op 1 polis staan dat dekt een reisverzekering in het algemeen de kosten. Hebben jullie een aparte polis, dan verschillen de voorwaarden per reisverzekeraar. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar waar je een annuleringsverzekering afgesloten hebt. Vaak wordt er de regel gehanteerd dat je op een boeking moet staan maar ook deze regel verschilt over het algemeen per verzekeraar.