Ziek worden op vakantie: wat dekt jouw reisverzekering?

Ziek worden op vakantie

De herfst is weer op volle toeren aan de gang. De temperaturen dalen, er vallen bakken met regen en mensen beginnen massaal te snotteren. Tijd om warm en knus binnenshuis te zitten, of… heerlijk de zon, zee en het strand op te zoeken. Maar stel dat je ziek wordt tijdens deze vakantie en ook nog naar het ziekenhuis moet. Wat moet je dan doen? Vergoedt de zorgverzekering of heb je een reisverzekering nodig? Wij vertellen je alles wat je moet weten als jij ziek wordt in het buitenland.

Zorgverzekering op vakantie

Jouw basisverzekering vergoedt wereldwijd spoedeisende zorgkosten. Het gaat om zorg die niet uitgesteld kan worden tot terugkeer in Nederland. Denk aan ambulancevervoer, noodzakelijke medicijnen, opname, verpleging en behandeling in het ziekenhuis of bij een arts. Echter, dekt de basisverzekering slechts de kosten tot aan de tarieven die Nederlandse ziekenhuizen hanteren. Ben jij op vakantie naar een land waar zorg duurder is, zoals Canada of de Verenigde Staten? Dan draai jij zelf op voor de kosten die de basisverzekering niet vergoedt.

Hoe duur is een ziekenhuisbehandeling?

De tarieven van een ziekenhuisbehandeling in het buitenland hangen af van het land en het soort ziekenhuis. In sommige landen zijn de tarieven simpelweg hoger dan in Nederland, zoals in Zwitserland. In andere landen zijn behandelingen in reguliere ziekenhuizen minder hygiënisch en is het beter om naar een privékliniek te gaan. Daardoor kunnen de kosten voor een behandeling in een privékliniek enorm oplopen. Daarnaast betaal je ook je eigen risico voor zorg in het buitenland.

Zorg dat je tijdens je vakantie in Europa te allen tijde de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze Europese zorgpas is een teken voor hulpverleners in het buitenland dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Eveneens hoef je dan de rekening niet zelf voor te schieten. In overige landen is een E-111 formulier nodig.

Aanvullende zorgverzekering voor geneeskundige kosten buitenland

Voor ziektegevallen op vakantie kun je een aanvullende zorgverzekering voor geneeskundige kosten in het buitenland afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je geen extra losse verzekering hoeft af te sluiten. Maar deze verzekering dekt niet alle kosten. Het eigen risico wordt niet vergoed en bij sommige aanvullende zorgpolissen is de dekking beperkt tot tweemaal Nederlands tarief. Tenslotte kun je deze aanvullende verzekering niet het hele jaar door afsluiten.

Reisverzekering met dekking geneeskundige kosten

Een aanvulling voor ziektekosten bij jouw reisverzekering kun je wel het hele jaar door afsluiten. Dit is mogelijk voor zowel een kortlopende als een doorlopende reisverzekering. Deze aanvullende verzekering biedt over het algemeen de meest uitgebreide en beste dekking voor zorg op vakantie. Vaak kan je zelfs het eigen risico van de basisverzekering declareren op je reisverzekering. Het enige waarop je moet letten is dat een reisverzekering dubbelop kan zijn met je zorgverzekering. Ook is het belangrijk dat de verzekering geldig is tijdens het verblijf in het buitenland. De volgende kosten worden verzekerd:

  • Kosten van medische zorg die het maximale Nederlandse tarief overschrijden.
  • Ongevallendekking bij overlijden of invaliditeit.
  • Repatriëring.
  • Verlies van persoonlijke eigendommen, bagage en geld.
  • Medische zorg gerelateerd aan risicovolle sporten en activiteiten.
  • Hulp bij verlies van persoonlijke identificatiemiddelen.

Ziek voordat jij op vakantie gaat?

Ben je bang dat je ziek wordt voordat je ons koude kikkerlandje hebt verlaten? Een annuleringsverzekering dekt de kosten van een annulering als deze gegrond is op gekwalificeerde redenen. Ook deze verzekering kun je zowel doorlopend als kortlopend afsluiten. Annuleringsverzekering vergelijken doe je nu makkelijk met onze handige vergelijkingstabel.

Binnenkort op vakantie?

Ben jij van plan om binnenkort het herfstachtige weer te ontvluchten? Zorg ervoor dat je goed bent beschermd tegen oplopende ziektekosten in het buitenland. Op deze pagina’s kan jij  een doorlopende reisverzekering vergelijken en kortlopende reisverzekering vergelijken. Kies jouw ideale reisverzekering en ga zorgeloos op vakantie.

5/5 - (4 stemmen)