Vakantie tijdens corona: annuleren?

We ontvangen de laatste tijd geregeld vragen m.b.t  annulering en het corona virus, zoals: kan ik mijn reis nog annuleren (of omboeken) vanwege het corona virus? In hoeverre wordt dit gedekt door mijn annulerings- of reisverzekering? En wat wordt vergoed indien ik me plots in een corona quarantaine gebied bevindt? Hieronder zullen we proberen zo volledig mogelijk informatie te verstrekken. We raden aan om altijd contact met je reisorganisatie en/of verzekeraar op te nemen, aangezien de dekking en interpretatie per verzekeraar en per situatie verschilt.

Je bent al op reis en moet deze afbreken vanwege uitbraak corona

Indien je langer op je reisbestemming dient te blijven als gevolg van een uitbraak van corona worden de extra kosten die daarmee gemoeid zijn niet standaard vergoed door reisorganisaties. Wel worden de extra kosten van bijvoorbeeld verblijf (zoals extra overnachtingen) soms gedekt door de betere reisverzekeringen (incl. annulerings module), wel zitten daar ook maxima aan verbonden overigens, zie de lijst van verzekeraars hieronder. Mocht je zelf ziek worden, dan zal je reisverzekering de extra medische kosten en kosten van repatriëring dekken.

Je gaat nog op reis (en hebt al geboekt): annuleren of niet?

Mocht je al een reis hebben geboekt, vraag je dan eerst af of het verstandig is te gaan, afgezien van de financiële gevolgen. Een goede leidraad daarbij is het reisadvies van de overheid op de website van het ministerie van buitenlandse zaken goed in de gaten te houden. Je kan hier per land / gebied zien wat de corona situatie is. Is er sprake van code oranje of rood, dan wordt reizen naar dat gebied afgeraden, maar het is wel toegestaan. Mocht een reisorganisatie de reis annuleren vanwege code rood, dan ontvang je je geld terug of kan indien mogelijk, de reis kosteloos worden omgeboekt.

Geboekt bij een (ANVR) reisorganisatie

Indien er sprake is van een “onveilige situatie”, zoals een gevaar voor je gezondheid (bijv. uitbraak corona),  waardoor er een “onvermijdbare en buitengewone” omstandigheden zijn ontstaan, kan je je reisgelden kosteloos terugvragen. Je hebt geen recht op vergoeding van eventuele extra kosten.

Zelf een hotel of ander verblijf geboekt

Heb je niet via een reisorganisatie geboekt, maar heb je zelf je vlucht en/of verblijf geregeld, dan gelden de voorwaarden van bijv. hotel of luchtvaartmaatschappij en zal je deze dienen na te kijken of je kosteloos mag annuleren. In sommige gevallen kan er een omboeking gedaan worden, dit verschilt echter sterk per organisatie en de hoogte van het bedrag. KLM is bijvoorbeeld redelijk flexibel, maar aanbieders van goedkope vluchten een stuk minder. In deze gevallen biedt een reis- of annuleringsverzekering mogelijk uitkomst.

Welke verzekeraar vergoed corona schade?

Helaas is het zo dat de meeste verzekeraars van reis- en annuleringsverzekeringen schade als gevolg van besmettelijke epidimieen niet vergoeden. Bij annulering ontvangt u dus niets. Er zijn er wel enkele die wel vergoeden, voorwaarde is dan wel dat de reis al geboekt was voordat de corona uitbraak plaats vond in het gebied van bestemming en dat het gedekt wordt binnen de polis. Hieronder een korte opsomming van reisverzekeringen die vergoeden bij virusuitbraak:

Annuleringsverzekeraars die vergoeden bij een virusuitbraak, mits er een negatief reisadvies is:

Bron: MoneyView, 27 februari 2020

Voor meer informatie raden we je aan contact op te nemen met je reisorganisatie of verzekeraar.

5/5 - (1 stemmen)