Reizen tijdens het Coronavirus, wanneer ben je verzekerd?

Check voor vertrek het reisadvies

Deze gegevens kun je vinden in de reisapp buitenlandse zaken of de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Verder kun je de website nederlandwereldwijd.nl gebruiken voor reisadviezen. Daarnaast is Google een kaart aan het ontwikkelen met informatie omtrent coronabesmettingen per gebied. Door middel van kleuren worden gebieden onderscheiden op gevaar. Er wordt gewerkt met dezelfde methode als het RIVM gebruikt om het virus in kaart te brengen. Er wordt namelijk gekeken naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners.  Er zal dus een COVID-19 optie komen in Google Maps waar je gemakkelijk de gevarengebieden kunt vergelijken. 

Kleurcodes op basis van coronabesmettingen

Er wordt onderscheid gemaakt d.m.v. verschillende kleuren op basis van veiligheidsrisico’s.

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s, geen corona maatregelen die invloed hebben op je reis of verblijf.                         
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s. Maatregelen met beperkte invloed op het dagelijks leven.           
  • Oranje: alleen noodzakelijk reizen. Dagelijks leven is verstoord en er kan een inreisverbod gelden. Rood: niet reizen. Dit land is afgesloten, je kunt hier niet in- en uitreizen.

Het is niet verplicht om de reisadviezen op te volgen, de reisorganisatie en jij zijn verantwoordelijk om te besluiten of de reis door zal gaan. Wanneer de vakantie wordt geannuleerd, ligt de dekking van de verzekeraar aan de kleur van het desbetreffende land. Er is hier meer over te lezen in ons artikel: Vakantie annuleren of omboeken vanwege het corona virus?

Reis geweigerd omdat je ziek bent

Het kan zo zijn dat je geweigerd wordt bij de gate of het vliegtuig omdat je ziek bent. Er wordt hier onderscheid gemaakt in hoe erg je op dat moment ziek bent. Als je op dat moment niet op vakantie kunt omdat je te ziek bent, is dit voor de verzekeraar een geldige reden om te annuleren. Vaak heb je wel een doktersverklaring nodig. Een andere geldige reden om de reis te annuleren is een positieve uitslag van de coronatest. In de vorige 2 gevallen vindt er een dekking plaats op de annuleringsverzekering. Stel dat je lichte corona verschijnselen hebt. Denk bijvoorbeeld aan verkoudheid of koorts. Dan zal dit geval apart worden bekeken en is het niet vanzelfsprekend dat de reisverzekering het zal dekken. 

Reisorganisatie annuleert de verzekeringspremie, krijg je verzekeringspremie terug? 

Bij een doorlopende reis of annuleringsverzekering zul je geen premie terug krijgen. Wel kun je na de contractperiode de verzekering opzeggen. Bij een kortlopende reisverzekering kan het wel zo zijn dat je de verzekering kunt opzeggen en de premie kunt terugvragen. Dit komt voor wanneer je een kortlopende reisverzekering hebt afgesloten voor een aankomende reis, maar door het coronavirus gaat deze niet langer door. Bij een normale annuleringsverzekering krijg je de premie vaak niet terug.

Coronavoucher voor geannuleerde reis

Reisorganisaties vragen bij annulering van de reis aan reizigers om de reis om te boeken of een coronavoucher aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat de reisorganisaties uit de financiële problemen blijven. Maar als reiziger blijf je het recht hebben om je geld terug te krijgen. Wanneer je een voucher hebt gekregen voor een geannuleerde reis geldt de annuleringsverzekering niet meer.  

Inreisverbod en annuleringsverzekering

Het kan zo zijn dat een uitgebreide (allrisk) annuleringsverzekering wel dekking biedt wanneer de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij niet vergoed. Er zijn verzekeraars die deze mogelijkheid aanbieden. Er blijft een verschil zitten tussen annuleringsverzekeringen, hier kun je gemakkelijk de annuleringsverzekering vergelijken.