Op vakantie met de fiets: Is mijn fiets meeverzekerd?

Reis fietsverzekering

Nederlanders zijn nog steeds grote fietsliefhebbers. We nemen dan ook vaak de fiets mee op vakantie. Een goede fiets of een elektrische fiets is vaak redelijk kostbaar. Maar wat als je schade oploopt. Of je fiets wordt gestolen? In dit artikel leggen we de verschillen in vergoeding uit tussen een reisverzekering en een losse fietsverzekering.

Vergoeding bij een reisverzekering

Bij een doorlopende reisverzekering is je bagage meestal verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Een fiets die je meeneemt op vakantie valt ook onder je bagage. De maximale vergoeding die je ontvangt bij een schadegeval verschilt echter per verzekeraar én per ‘’bagage soort’’. Voor een fiets krijg je bij bepaalde verzekeraars maximaal €500,- terug bij diefstal en schade.  Eigenaren van relatief nieuwe fietsen en elektrische fietsen krijgen dus vaak niet de volledige waarde van de fiets vergoed bij vanuit de reisverzekering, gezien de waarde vaak hoger ligt.

Vergoeding bij een fietsverzekering

De meeste fietsverzekeringen beschikken over wereldwijde dekking. Daarnaast wordt de aankoopwaarde van de fiets tot 3 jaar 100% vergoed bij schade en diefstal. Het eigen risico is vaak ook lager dan bij een reisverzekering. Dit verschilt tussen verzekeraars en ligt meestal tussen de €0,- en €25,- per schadegeval. De kosten van een fietsverzekering of e-bike verzekering zijn afhankelijk van de waarde van de fiets en de postcode van je woonadres.

Conclusie fietsverzekering of reisverzekering

Neem je een oudere, goedkopere fiets mee op vakantie, dan voldoet vaak een reisverzekering al. De vergoeding die je ontvangt bij schade of diefstal is vaak toereikend. Heb je een nieuwe, duurdere fiets of e-bike, dan ligt de voorkeur vaker op een losse fietsverzekering. Hierbij wordt namelijk de volledige aanschafwaarde tot 3 jaar vergoed. Op de volgende website kun je het beste de fietsverzekering vergelijken om alle voorwaarden en premies van de verzekeraars in te zien.

Tabel vergoeding fiets

Voor het gemak hebben we in onderstaande tabel de maximale vergoeding per verzekeraar in kaart gebracht.

VerzekeraarType verzekeringMax. vergoeding fiets
Premie berekenen
OHRAReisverzekering€750Bereken premie
Centraal BeheerReisverzekering€500Bereken premie
UnivéReisverzekering€500Bereken premie
AllianzReisverzekering€500Bereken premie
REAALReisverzekering€400Bereken premie
AegonReisverzekering€250Bereken premie
AllianzFietsverzekering100% tot 3 jaarBereken premie
Centraal BeheerFietsverzekering100% tot 3 jaar
Bereken premie
KlaverbladFietsverzekering100% tot 3 jaar binnen EU
Bereken premie
UnivéFietsverzekering100% tot 3 jaarBereken premie
5/5 - (6 stemmen)