Het groene digitale certificaat

reisverzekering vergelijker

Ben je van plan om in de zomer weer te gaan reizen? Als het aan het Europese Commissie ligt dan is reizen door Europa vanaf zomer 2021 weer mogelijk. Om dit waar te kunnen maken moeten er wel in alle EU-landen een reiscertificaat gelden.  

Het tonen van een ‘groen certificaat’,  is de oplossing om aankomend zomer weer te gaan reizen. Het digitaal bewijs zal in 27 landen van de Europese Unie geldig moeten zijn. Bij het aantonen van een ‘groen certificaat’, mag je vrij reizen voor werk, familiebezoek, maar ook als je op vakantie wilt gaan. Het regelen van ‘het groene digitale certificaat’ is een groot uitdaging, toch denkt de commissie voor de zomer alles geregeld te hebben.

De plannen zoals de Europese Commissie ze nu stelt.

Hoe krijg ik het ‘groene digitale certificaat’? Je kunt een dit certificaat op drie manieren krijgen:

  1.  Door jezelf te laten vaccineren met een vaccin dat goedgekeurd is door de Europese Geneesmiddelenbureau.
  2.  Door een PCR test af te nemen met een negatieve uitkomst.
  3.  De derde manier is als je het coronavirus al hebt gehad en je lichaam genoeg antistoffen heeft aangemaakt. Omdat je dan immuun bent voor het virus kun je volgens de commissie ook het certificaat krijgen.

Over de derde optie zijn er nog wel onduidelijkheden zoals: Hoe bewijs je dit precies? En hoe weten we dan zeker of de persoon besmettelijk is?

Moet je gevaccineerd zijn om te kunnen reizen? 

Nee, je bent niet verplicht om gevaccineerd te zijn. Maar het is wel een belangrijke voorwaarde die EU-landen vooraf stellen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de mensen die nog niet gevaccineerd zijn, buitenspel komen te staan. Juist, daarom zijn er drie manieren om het ‘groen certificaat’ te krijgen.

Hoe ziet het groene digitale certificaat eruit?

Het certificaat wordt aangeboden als een app op je smartphone, waarbij je een QR-code kan laten scannen door alle Europese landen. De QR-code wordt dan gescand op de luchthaven of bij een grens. Daaruit kan uitgelezen worden of een persoon ‘groen’ is om door te kunnen reizen.  Het verschil tussen het papieren certificaat en de app is dat op het papieren certificaat ook hoogstnoodzakelijke informatie staat zoals: naam, geboortedatum, medische reden en de datum waarop het certificaat is aangevraagd.

Privacy

Burgers vragen zich af of de privacy gegevens betreft ‘het digitale certificaat’ wel goed beschermd wordt. Als het aan de kabinet ligt blijven de privacy gegevens van de burgers beschermd. Het kabinet wilt dat het certificaat alleen uitleesbaar is, zodat de persoonsgegevens niet opgeslagen kunnen worden. De persoon die de app scant ziet dan alleen enkel een melding ‘veilig’ in de vorm van een groen vinkje.

Wanneer wordt het certificaat beschikbaar gesteld?

Om het groene digitale certificaat te kunnen realiseren moeten alle 27 lidstaten en het Europese parlement akkoord gaan met het voorstel. Omdat er nog velen vragen zijn rondom het groene certificaat kan het nog wel even duren voordat er een definitief besluit gemaakt wordt. Toch wordt er verwacht dat ‘het groene digitale certificaat’ op zijn vroegst halverwege juni beschikbaar zullen zijn en vrij reizen dan eindelijk weer mogelijk is.

Ben je van plan om dit jaar op vakantie te gaan en wil je niet tegen verrassingen aan lopen bij het boeken van een vakantie? Bekijk dan de pagina van reisverzekering vergelijken. Op deze pagina kun je alle reisverzekeringen met elkaar vergelijken op voorwaarden en prijs.

4/5 - (1 stemmen)