De verwachtingen van wintersport 2022

wintersportverzekering

Van plan om het komende skiseizoen op wintersport te gaan? Dan ben je vast ook benieuwd naar de coronamaatregelen die er gelden in jouw wintersportgebied. Veel fanatieke wintersporters zitten met vragen met betrekking tot de skivakantie in 2021/2022. De maatregelen zijn in elk gebied anders en veranderen voortdurend. In dit artikel lees je alles over de huidige maatregelen en de verwachtingen in de populaire skigebieden in Oostenrijk. 

 

Wintersport 2022

Of je in het voorjaar van 2022 zorgeloos op wintersport kunt gaan is nog maar de vraag. Het coronavirus zorgt namelijk wederom voor bijzondere omstandigheden in populaire skigebieden zoals de Alpen. Desondanks denken de meeste landen positief over het aankomende wintersportseizoen. Zij beloven er dan ook alles aan te doen om een toeristisch skiseizoen mogelijk te maken. Dit zal echter wel gepaard gaan met een aantal maatregelen en specifieke regels waar je je als toerist aan moet houden. Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje en het laten zien van vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest.

Coronamaatregelen Oostenrijk

Oostenrijk is het eerste land dat haar coronaregels voor de wintersport in 2022 scherp heeft aangepast. Afgelopen weken was er in Oostenrijk sprake van een lockdown voor ongevaccineerden en is de 2G-regel officieel ingegaan. Dit betekent dat je niet meer welkom bent in bijvoorbeeld een restaurant of café, zonder dat je gevaccineerd of genezen bent. Een negatieve coronatest is niet meer genoeg om horecagelegenheden of skiliften in te kunnen.

Vanaf 13 december zou de lockdown in Oostenrijk voorbij moeten zijn. Dit betekent dat nét voor het wintersportseizoen begint, de restaurants, winkels en hotels weer open mogen. Het 2G-beleid zorgt er helaas voor dat wintersport voor ongevaccineerde mensen geen optie is. Ook worden in Oostenrijk niet alle vaccins geaccepteerd.

In Oostenrijk gaan er vanaf vrijdag 24 december nieuwe maatregelen in. Nederlanders zullen bij aankomst eerst 10 dagen in quarantaine moeten. Na 5 dagen mogen zij testen. Pas wanneer je een negatieve testuitslag kunt laten zien, ben je welkom op de piste. Deze maatregel geldt niet alleen voor op de piste maar ook voor in restaurants etc.

Geen Janssen-vaccin in Oostenrijk

Vanaf 3 januari is in Oostenrijk één dosis van het Janssen-vaccin niet meer voldoende. Ben jij, net als ongeveer 845.000 Nederlanders, gevaccineerd met het Janssen-vaccin? Dan zal je gebruik moeten maken van een zogeheten boosterprik. In Nederland bieden ze deze boosterprikken pas vanaf januari aan. Het is dus nog maar de vraag of je op tijd jouw boosterprik kunt halen, voordat het wintersportseizoen is afgelopen.

Vaccinatie voor wintersport

Ook Nederlanders die gevaccineerd zijn met Pfizer, Moderna en AstraZeneca moeten goed opletten voordat zij vertrekken naar Oostenrijk. Vanaf 6 december 2021 wordt namelijk de geldigheid van deze vaccins ingekort van 360 naar 270 dagen. Mocht jouw vaccinatie niet meer geldig zijn, kun je een boosterprik halen. Momenteel is deze boosterprik al beschikbaar voor mensen boven de 60 jaar. Vanaf januari 2022 kunnen mensen onder de 60 jaar deze boosterprik halen. Let hierbij wel op dat er 7 maanden tussen je laatste vaccinatie en de boosterprik moeten zitten.

Kleurcodes wintersportgebieden

Gevaccineerd of niet, uiteindelijk zullen de kleurcodes van de wintersportlanden bepalen of jij in het voorjaar van 2022 wel of niet op wintersport kunt gaan. Bij de kleur groen kunt u reizen naar het land of gebied van uw keuze en bij terugkeer zijn er geen extra maatregelen. Een gele kleur betekent dat er een aantal risico’s zijn zoals besmettingen met het coronavirus. Bij terugkeer bent u dan verplicht om een vaccinatie- of testbewijs te laten zien. Bij een land dat oranje is gekleurd wordt geadviseerd om dit land alleen te bezoeken wanneer dit noodzakelijk is. Ook moet je bij terugkeer een vaccinatie- of testbewijs kunnen laten zien en is de kans aanwezig dat u in quarantaine moet. Als laatste is er het rode reisadvies wat betekent ‘niet reizen’. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het in een rood land levensgevaarlijk.

Wintersportverzekering afsluiten

Of jij het komende skiseizoen op de piste te vinden bent is nu nog een vraag. Mocht je toch op wintersport kunnen, dan is het verstandig om een wintersportverzekering af te sluiten. Op een wintersportvakantie zit een ongeluk namelijk in een klein hoekje. Een wintersportverzekering is een aanvullende verzekering op een reisverzekering. Hier kun je makkelijk en snel de beste wintersportverzekeringen vergelijken voor in 2022.